Açlık Krizini Bastıracak Öneriler
Belli aralıklarla açlık krizi yaşıyorsanız, bu pek çok insan için ortak bir endişedir. Bu şikayetlerin temel nedeni yetersiz beslenmenin kan şekeri dalgalanmalarına neden olması olabilir.
Kan şekeri düşük olan bir kişide sinyal beynin belirli bir bölgesine gönderilir ve kişi kendini yemek için can atarken bulur. Bu krizler çok fazla tatlı yemeye, kontrolsüz kilo alımına sebep olurken, şeker hastalığına ve çeşitli kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle açlık krizinin önlenmesi çok önemlidir.
Kahvaltıda proteini kaçırmayın
Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir. Bunun nedeni, bütün bir gece açlıktan sonra kan şekerinin taban seviyelerine düşmesidir. Bu nedenle metabolizmanızı harekete geçirmek ve gün içerisinde açlık krizinden kaçınmak için yeni güne kahvaltı yapmadan başlamayın. Özellikle protein bazlı bir kahvaltı güne enerjik başlamanıza yardımcı olacaktır. Beyaz peynir, yumurta veya süt, yüksek kaliteli protein kaynakları için iyi seçenekler olabilir.
En az 2 kez ara öğün
Düzenli yemek yemek, gün boyunca kan şekeri dengesinin korunmasına yardımcı olur. Özellikle kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği gibi ana öğünleri atlamamalı, en az iki ara öğün ile kan şekeri dengesini korumalısınız.
Tatlı krizini meyveyle giderin
Her şeye rağmen canınız tatlı isteyebilir. Bu ihtiyacı tatlı meyvelerle gidermeye çalışabilirsiniz. Tabii ki meyvelerdeki oranı kontrol etmek önemlidir. Gün içerisinde 1-3 porsiyon meyve yemek yeterlidir. 1 orta boy elma, 4 kayısı, 1 şeftali, 1 portakal veya 15 üzüm, meyvenin bir porsiyonuna eşittir.
Ceviz, fındık veya badem
Ana yemekten ortalama 2-3 saat sonra mideniz kaşınmaya başlayabilir ve bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz. Bu aslında kan şekerinizin bir işaretidir. Bu durumda magnezyum, fosfor ve çinko gibi mineraller yönünden zengin olmasının yanı sıra ceviz, fındık veya badem de bitkisel yağ içeriğine sahiptir. Bu da midede uzun süre dolgunluk hissi yaratabilir ki, doğru seçim olacaktır. Ancak kalori alımını azaltmak ve yağ içeriğini arttırmamak için lütfen çiğ seçin ve bir avuçtan fazla tüketmemeye dikkat edin.
Tam buğday ekmeği yiyin
Tam buğday unundan yapılan ekmek, içerdiği tahıllar sayesinde midede beyaz ekmeğe göre daha uzun süre tok bırakır. Bu şekilde sindirim yavaşlayacaktır. Bu, kan şekeri sürecini dengeleyebilir ve açlık krizini önleyebilir.
Her ana öğünde salata servis edin
Özellikle çiğ sebze besinler yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu nedenle kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği gibi ana öğünlerde salata yemek, aldığımız posa miktarını artıracak ve midenin boşalma hızını yavaşlatacaktır. Bu, öğünler arasında açlığımızı kontrol etmemize yardımcı olur. Salataları sevmiyorsanız, tatlandırmak için 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Tahıl yulafıyla ara öğün
Kaliteli karbonhidrat içeren proteinli atıştırmalıklar sizleri bekliyor. Tatlı isteğini de bununla önleyebilirsiniz. Tahıllar ve proteinle karıştırılmış atıştırmalıklar kan şekeri dengesini koruyarak tokluk hissi verebilir. Yulaf ezmesi, yoğurt veya süt yardımcı olacaktır. 3 yemek kaşığı yulaf ezmesini 1 su bardağı sütle karıştırın. Ortalama 1,5 çay kaşığı toz tarçın ekleyin. İsteğinize göre 7-8 çiğ badem, yarım muz veya herhangi bir dilediğiniz meyve ekleyebilirsiniz. Bu ara öğünü atlatmak için harika bir seçimdir.
1 su bardağı kefir
Kefirin faydası sadece saymakla kalmaz. En önemli faydalarından biri de insan vücudunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve kan şekerini dengeleyebilmesidir. Glisemik indeksi düşük olan Kefir'in içerdiği protein sayesinde midede uzun süre kalarak kişilere tokluk hissi verir. Kan şekerini ise daha yavaş yükseltir. Bu sayede açlık krizini önleyebilir, aşırı gıda ve kalori alımını azaltabilir. Tadını beğenmediyseniz kefiri tatlandırmak için çeşitli meyveler ekleyebilirsiniz. Bu da çok zor geliyorsa meyveli kefirleri tercih etmek sizin için iyi olabilir.