Bu Semptomlar Varsa Dikkat! Uzmanlar Kenelere Karşı Uyardı
Kene ısırmalarıyla beraber görülmeye başlamış olan KKKA'ine (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) karşı uyarılarda bulunan uzmanlar kene ile mücadelede en efektif tekniğin önlem, erken teşhis ve tedavi olduğunu ifade etmektedirler.
Kene ısırmalarıyla beraber görülmeye başlamış olan KKKA'ine (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) karşı uyarılarda bulunan uzmanlar kene ile mücadelede en efektif tekniğin önlem, erken teşhis ve tedavi olduğunu ifade etmektedirler.
Dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Türkiye'de de Kırım Kongo Kanamalı Ateş'in endemik bir hastalık durumuna geldiğine dikkat çeken eksperler, yurttaşları uyarıyor.
Birçok doktor kırım kongo kanamalı ateş vakalarının görülmesinin beklendiğini söyleyerek hastalıktan korunma yolları hakkındaki bilgi verdi.
Kırım kongo kanamalı ateş hastalığının yönetiminde 3 mühim noktanın bulunmuş olduğuna vurgu yapan uzmanlar, birincisi kişi bedenine yapışan keneler vasıtasıyla bulaşan virüsün bulaşmasını engellemek. İkincisi hastalığın erken tanınması hakkındaki hem halkın hem sağlık çalışan kadrolarının duyarlılığını yükseltmektir. Üçüncüsü de teşhis ya da ön teşhis konan hastalara lüzumlu tıbbi müdahaleyi yapmak olduğunu bildirmektedirler.
Nisan ayında başlamış olan kene vakalarının Eylül ayına kadar devam edebildiğini değinen uzmanlar, bu devrede bilhassa hayvancılıkla uğraşan, bahçe ve tarlaya giden kişilerin kenelerin vücutla temasının olmayacağı biçimde önlem almaları için çağrıda bulundular. Kenelerin uçmadığını, yürüyerek kişi bedenine çıktıklarını anlatan uzmanlar, kişilerin korunmak için pantolonlarının paçalarını çoraplarının içerisine sıkıştırarak kenenin vücuda yapışmasını önleyebileceğini açıkladılar.
Kene Vücutta Ne Kadar Az Durursa O kadar Az Virüs Bulaştırır
Kenenin bedenden hemen uzaklaştırılması gerekmektedir. Ayrıyeten keneye çıplak elle dokunulmamalıdır. Elimizde bir eldiven veya kumaş parçası olmalı. Onunla tutarak bedenden uzaklaştırmalıyız. Kenenin bedenden uzaklaştırılmasında en uygun teknik ise pensdir. Ama öyle haller oluyor ki kene sıkı tutunduğunda kimi zaman çıkaramayabiliyoruz. O vakit bir sağlık kurumuna giderek uzman doktor tarafından kene çıkartılmalıdır.
Kırsal Alanlara Olan İlgi Yüzünden Vakalar Arttı
2002-2003 senesinden itibaren Türkiye'de bu hastalığın vakalarının takip edilerek teşhisinin konduğunu anlatan uzman doktorlar vaka rakamları seneler içinde yükseliş gösterdiğini söylemektedirler. Sonra bilincin artması, toplumun eğitimi, bakanlığın aldığı tedbirler ve hayvanların ilaçlanması derken vaka rakamlarında bir düşüş sağlandı. Ama son devrede pandeminin etkisiyle yerleşim noktasında kırsala olan ilgi sebebiyle vakalarda biraz yükseliş görülmektedir.