Devlet Evlilik Yardımı Ne Kadar Nasıl Alınır?

Devlet evlilik yardımı çeyiz parası olarak da bilinen SGK desteğidir. Sigortalıların hak sahipleri başlangıç tarihine de bakarak talepte bulunabilmektedir.

Yayınlanma:
Güncelleme:
Devlet Evlilik Yardımı Ne Kadar Nasıl Alınır?

Devlet evlilik yardımı sgk bünyesinde verilen bir destek olarak dikkat çekmektedir. Hak sahiplerinin uygun koşullarda çeyiz parası talepleri karşılanmaktadır.

Evlenme Ödeneği Şartları

Devlet evlilik yardımı almak için evlenme ödeneği koşullarından en önemlisi olan ilk kez sigortalı çalışma tarihidir. 01.10.2008 tarihinden itibaren sigortalı çalışmaya başlayanlar bu ödenek için hak kazanabilmektedir.

  • Başvuru yapan kişi ölüm aylığı alıyorsa, aylık evlendiği anda kesilmişse bir kereliğine ödeme yapılmaktadır.
  • Hak sahibi olan kız çocuğu evlenme cüzdanı örneği ile kuruma başvuru yapmalıdır. Dilekçe bilgilerinin tam olması gerekmektedir. Nüfus kütüğüne henüz işlenmemiş olan evlenme belgesi için örneği kuruma verilmiş olmalıdır.
  • Devam eden aylıkları olan kız çocuklarının geliri evlenme ödeneği ardından kesintiye uğramaktadır.
  • Evlendikten sonra boşanan kız çocukları, hak sahibi oldukları aylık alımlarına yeniden devam edecektir. Bu durumun geçerli olması için öncelikle iki sene sınırına önem vermek gerekmektedir. İki sene içinde boşanan kişilerde iki sene için gelir söz konusu değildir. İki seneden sonraki dönemler için aylık sürdürülmektedir.

Emekli Sandığı Evlenme Ödeneği Ne Kadar?

Emekli sandığı hak sahipleri için evlilik ödeneği 01.10.2008 tarihi baz alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu tarihten sonra emekli sandığı kurumunda kaydı olan ve primlerini ödeyen kamu görevlisi hak sahiplerinde dul- yetim aylığının 12 aylık miktarı verilmektedir.

Evlilik tarihinden sonra bir seneden önce boşanma hali olduğunda, yeniden aylık bağlanması durumunda tahsil edilen bölüm tamamlanana kadar aylık ödemesi başlamamaktadır.

Evlenme Ödeneği Başvuru Nereye Yapılıyor?

Evlenme ödeneği başvuru işlemleri sigortalının kendi tarafından yapılmalıdır. Başvurularda tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi eksiksiz şekilde doldurulmuş olmalıdır:

  • Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü -Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı/ kamu görevlisi için
  • SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı
  • İl Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü kanallarından işlem yapılabilir.

Evlenme ödeneği başvuru sürecinde hangi kurumdan sigortanız yatırılıyorsa bu kuruma başvurularınızı yapmalısınız. Yönlendirici adrese başvuru bilgilerini emekli sandığındakiler ayrıca dikkate almalıdır.

Keşfet