Doğum ya da Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği
İş Kanunu’na göre Analık izin halinin bitmesinden sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a doğum ya da evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği talebiyle iletilmelidir.
Yarım çalışma ödeneği İş Kanunu uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hali izninin bitmesi halinde çocuğun sağ ve bakıma muhtaç olduğu durumlarda annelere tanınmış haklardan biridir. Yarım çalışma ödeneği kapsamında doğum ya da evlat edinme sebebiyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izne ayrılan kişilerin bütün kıstaslara uymaları halinde ödenekten faydalanma hakları bulunmaktadır. Yarım çalışma süresi güncel verilere göre birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonraki doğumlarda ise 180 gün olarak belirlenmiştir. Çocuğun engelli doğması durumunda ise bu süreler 360 gün geçerlilik taşımaktadır.
Yarım Çalışma Ödeneğine Nasıl Başvurulur?
Yarım çalışma ödeneği hakkından faydalanabilmek için başvuru yapmak gerekmektedir. Yarım çalışma ödeneğine nasıl başvurulur? Bu hak dahilinde devletten kamu kurumları aracılığıyla ödenek alabilmek için mutlaka İŞKUR’a başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru esnasında hak sahipliğine konu olan çocuğun hayatta olması ve Analık hali iznin bitmiş olması gerekmektedir. İznin bitişinin ardından 30 günlük süre içerisinde doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile İŞKUR’a yapılan müracaat değerlendirmeye alınmaktadır. Değerlendirme sonucunda sigortalı çalışan herkes bu haktan faydalanabilmektedir. Yapılan başvurunun olumlu sonuçlanması halinde kişilere ödenek alma imkanı sağlanmaktadır.
Yarım Çalışma Ödeneğinden Faydalanma Koşulları
Kişilerin doğum ya da evlat edinme durumundan sonra yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmeleri için bu tarihten önceki son üç yılda en az 600 iş günü priminin bildirilmiş olması gerekmektedir. Yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için bunun dışında haftalık çalışma süresinin yarısı kadarının fiilen çalışılmış olması gerekmektedir. Ayrıca çocuktan doğan bu hakkın dolayısıyla hak sahibi çocuğun hayatta olması da yarım çalışma ödeneğinden yararlanmak için koşullar arasında belirtilmiştir. Yarım çalışma ödeneğinden faydalanılabilmesi adına en önemli kıstas ise analık hali izninin bitişinden sonra 30 gün içine başvuru yapılmış olmasıdır. Bu kıstaslar yerine getirilmediği takdirde yapılan başvurular geçersiz sayılmaktadır.
Yarım Çalışma Ödeneği Ne Kadar Süreyle Verilir?
Yarım çalışma ödeneği kaç ay verilir? yarım çalışma ödeneği içten çalıştıkları aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin olduğu aydan sonraki 2 ay içerisinde aylık olarak ödenir. Bunun dışında yarım çalışma ödeneği belirlenen güncel asgari ücret tutarının brüt olarak 30'a bölünmesi ile ulaşılan sonuç kadar ödenir. Yarım çalışma ödeneği kişilerin evlat edinme ya da doğumdan sonra mağduriyet yaşamaması için ödenir. Bu sebeple kişiler bu avantajlı sistemden faydalanabilirler. Bu avantajlı sistem belirlenen süreler içerisinde tüm evlat edinen ya da doğum yapan kadınlar için uygulanabilir.
Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Tahsil Edilir?
Yarım çalışma ödeneği sistem üzerinde IBAN numaraları kayıtlı vatandaşlar için direkt IBAN numarası üzerine yatırılır. Kişiler IBAN numaralarını kaydettirdikleri banka üzerinden ve bankamatikler aracılığıyla yarım çalışma ödeneklerini alabilirler. IBAN numarasını kaydetmeyen vatandaşlar içinde PTT üzerinden ödeme alabilmeleri mümkündür. Kişilerin yarım çalışma ödeneğini PTT üzerinden alabilmeleri için PTT'ye giderek T.C kimlik numaralarıyla yarım çalışma ödeneği almak istediklerini belirtmeleri çalışma ödeneği nakit olarak almaları konusunda yardımcı olur. Bunun dışında IBAN numarasına yatan ödenekler de kişiler tarafından direkt nakit olarak çekilebilir. Kişilerin bu anlamda maddi olarak oldukça paydası ağladıkları bu sistem belirlenen süre içerisinde devamlı olarak uygulanır. Ve internet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz