Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Büyüme, Enflasyon, Yoksulluk ve Bütçe Konularında Uyarı Geldi!

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilişkin son değerlendirmesi, büyüme, enflasyon, yoksulluk, bütçe ve para politikası ile ilgili çok sayıda uyarıya neden oldu. Bankaya göre, Türkiye'nin yıllık ekonomik büyümesinin 2021'de %10'dan 2022'de %2'ye düşmesi bekleniyor. Detaylar haberimizde…

Yayınlanma:
Güncelleme:
Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Büyüme, Enflasyon, Yoksulluk ve Bütçe Konularında Uyarı Geldi!

Dünya Bankası'nın Türkiye Ekonomi Monitörü araştırmasının en son sayısına göre, 2021'de tahmin edilenden daha hızlı büyüyen Türkiye ekonomisinin, yerel makroekonomik ve finansal sorunların büyümeyi engellemesi nedeniyle 2022'de önemli ölçüde daha yavaş bir oranda gelişmesi bekleniyor. 25 Şubat'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, bankaya göre Türkiye ekonomisi 2022'de %2, 2023'te ise %3 büyüyecek. Rapor, son Ukrayna krizinden önce oluşturulduğu için bu ortamda artan tehlikelere değinmiyor.

İhracat yükseldi ama reel gelirler düşüyor

Banka, "Geçen Eylül ayından bu yana para politikası ayarlarında sık sık yapılan değişiklikler ve bir dizi faiz indirimi, Türk lirasının tarihi diplere ve enflasyonun rekor seviyelere inmesine neden oldu" dedi. Raporda, "2021'de ihracattaki artışa rağmen, bu zorluklar yoksul insanların reel gelirlerini azalttı" denildi. COVID-19 pandemisinin soruna katkıda bulunduğunu belirten rapora göre, "Pandemi ile ilişkili finansal destek önlemleri bu etkilerin hafifletilmesine yardımcı olsa da, pandemi 2020'de 1,6 milyar insanı daha 5,50 dolarlık yoksulluk sınırının altına itti ve yoksullukla mücadeleyi de olumsuz etkiledi” diye ekledi.

Enflasyon, yoksulluk ve bütçe uyarı

Ayrıca gelir destekleri ve tüketim sepetindeki düzenlemeler bu etkiyi azaltabilirken, banka Türkiye'de tüketici fiyatlarındaki %1'lik bir artışın yoksul sayısında %2'lik bir artışa yol açacağını tahmin ediyor. Yıllık enflasyonun Ocak 2022'ye kadar %48,7'ye yükseldiği göz önüne alındığında, yoksulluk oranının 2021'de yüksek kalması bekleniyor. Raporda, orta vadede yüksek ve kalıcı enflasyonun Türkiye'nin başlıca makroekonomik sorunu olacağı ve ülkenin geleneksel olarak ekonomi için güçlü bir çıpa olan mali duruşunun da olağanüstü tedbirler sonucunda baskı altına alınabileceği belirtildi.

“Türkiye ekonomisi ve hane halkı korkunç bir dönemden geçiyor”

Raporun yayınlanması vesilesiyle, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame şu açıklamayı yaptı: "Türkiye ekonomisi ve hane halkı korkunç bir dönemden geçiyor. Ekonomi, tasarrufları harekete geçirme, yatırımları artırma ve uzun vadede kapsayıcı ve yoksulluğu azaltan bir büyüme sağlama potansiyelini yeniden tesis edecekse, enflasyonu yönetmek ve yeniden odaklanmak için başarılı girişimlerde bulunulmalıdır” dedi.

Keşfet