Gazeteci Aydın Engin Aramızdan Ayrıldı! 81 Yaşında Hayata Gözlerini Yumdu!
Gazeteci Aydın Engin, geçirdiği ameliyatın ardından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Aydın Engin hayatını kaybetti. Safra kesesi ameliyatının ardından yoğun bakıma kaldırılan gazeteci ve yazar Aydın Engin, hayatının tehlikede olduğu söylenmişti…

81 yaşındaki Aydın Engin hayatını kaybetti
Yazar Ümit Kıvanç, Twitter hesabından Aydın Engin'in oğlu Ekim Engin'in babasının sağlık durumu hakkında yorum yaptı. Ekim Engin'in açıklamasına göre deneyimli gazeteci ve yazarın önemli bir sağlık sorunu olduğu ve yoğun bakımda tedavi altına alındığı belirtilmişti. Kıvanç, Engin’in sağlık durumuyla ilgili yalnızca oğlundan gelen bilgilere itibar edilmesini istemişti. 81 yaşındaki Aydın Engin, T24 için Tırmık isimli köşe yazıları yazıyordu.

Aydın Engin kimdir?
1941 yılında Ödemiş’te doğdu. 1957 yılında Ödemiş Lisesi'nde ortaöğrenimini tamamladı. Daha sonra bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü. Lisans yıllarında Adalet Cimcoz ve Tahir Alangu gibi yazar ve çevirmenlerin eserlerini daktiloya çekrek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlık mesleği ile tanıştı.

Akademik öğrenimi sırasında Gençlik Tiyatrosu'nda amatör tiyatroya başladı. Daha sonra hukuk fakültesini bıraktı ve oyunculuk kariyerine devam etti. Yedek subay öğretmenliği yaparken ilk oyunu Aykırı’yı kaleme aldı. Gösteriye Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ev sahipliği yaptı. Bir sanatçı, kariyerine bu dramaturg ve oyuncu olarak başladı. Aynı yıl Yılmaz Güney'in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için çok senaryo yazdı ama hiç imzasını koymadı. 1967 yılında Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen ile Halk Oyuncuları'nı kurdu. 1969'da gazetecilik kariyerine devam etmek için tiyatroyu bıraktı.

Haftalık Yeni Ortam dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı. Salındıktan sonra o zamanlarda günlük bir gazeteye dönüşmüş olan Yeni Ortam'da Yazı İşleri Müdürü oldu ve köşe yazıları yazdı.
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucu üyelerindendi
Türkiye'nin 12 Mart'tan sonra kurulan ilk sosyalist partisi olan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucu üyelerindendi. Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi.

Bu birliktelikten 1 erkek çocukları oldu. Eşi Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile birlikte 1974'te İlke dergisini çıkardı. 1976'da "Politika" gazetesinin Genel Yayın Müdürü oldu. Aynı gazetede Tırmık adlı köşede, köşe yazıları yazmaya başladı. Ayrıca yazdığı yazılardan dolayı hakkında sürekli dava açıldı. 1980'de tutukluyken başka bir davadan yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak Haziran 1980'de bir hata nedeniyle serbest bırakıldı ve yurt dışına gitti. 12 Eylül darbesinden sonra 12 yıl eve dönemedi; Almanya'da siyasi mülteci olarak yaşamaya devam etti. Bu arada devam eden yargılamanın sonuçlanması nedeniyle gıyabında uzun hapis cezalarına çarptırıldı. 1991 yılında kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü ve kısa bir süre Sağmalcılar Cezaevi’nde hapsedildi.