Kimlik Kaybetmenin Cezası Harç Tutarları

Her geçen gün değişen güncellemeler sonrasında kimlik kaybetmenin cezası harç tutarları en fazla merak edilen konuların başında gelmektedir.

Yayınlanma:
Güncelleme:
Kimlik Kaybetmenin Cezası Harç Tutarları

Kimlik kaybetmenin cezası harç tutarları yapılan güncellemeler sonrasında farklı tutarlarda olmakta ve en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Genel olarak bakıldığında ise gündelik yaşamda sıklıkla kimlik kayıpları yaşanmaktadır. Günümüzde değişen ve belirlenen ceza tutarları hakkında detaylı bilgiler için küçük bir araştırma yapalım.

Kimlik Kaybetme Cezası

Kimlikler ülkemizde insanların kendilerini anlattıkları ve tüm bilgilerinin içinde olduğu kartlar olduğundan her zaman çok önemli bir yere sahip olmaktadırlar. Bundan dolayı kaybolduklarında belli bir oranda cezaları bulunmaktadır. Kimlik resmi bir evraktır. Bu yüzden de her vatandaş için bir kimliğin olması gerekir. Fakat kimlik çeşitlerinin kayıpları ile yenilerinin çıkarılması için kayıp ceza sistemi uygulanmaktadır. İnsanların en fazla merak ettiği konulardan biri olan kimlik kaybetme cezası her yıl yapılan değişimler sonrasında artmaktadır. Kimlik kartının kaybetmenin idari para cezası şu şekilde olmaktadır;

  1. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 30 TL olmaktadır.
  2. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli 60 TL olmaktadır.

Bu ücretler başvuru yapmadan önce anlaşmalı olan bankalar ya da internet üzerinden yatırılması gerekir. Genel olarak kimlik kayıpları için ödenen ücretlerin işlenmesi pratik bir şekilde sağlanmaktadır. Günümüzde kimlik kayıpları için ödenen ücret miktarları her yıl değişmektedir. Bu yüzden de genel olarak kimlik kayıp eden pek çok kişi; özelliklede Aralık aylarında kimlik kayıp para cezasını ödemektedir.

Kayıp Kimlik Başvurusu İçin Gereken Belgeler

Kimlik kaybedilmesi sonrasında tekrar kimlik kartını alabilmek için kayıp kimlik başvurusu yapılması gerekmektedir. Bunun için yapılması gerekenler ve belgeler bulunmaktadır. İşte gerekli olan belgeler;

  1. Son 6 ay içinde çekilmiş olan bir adet biyometrik fotoğraf,
  2. 60 TL olan kayıp kimlik çıkarma ücreti olan ceza tutarının ödenmesi gerekir,
  3. Nüfus Müdürlükleri ihtiyaç duyulması durumunda kimliği kanıtlayan pasaport, ehliyet, avukat kimlik kartı, memur cüzdanı ya da basın kartı gibi kişiye ait kartlardan birisi gerekmektedir,

Yukarıda yazılı olan kimlik belgelerinden herhangi biri bulunmaması halinde başvuru yaparken anne, baba, eş, yetişkin kardeş ya da yetişkin çocukların yanı sıra vasi götürülmesi gerekir.

Genel olarak kimlik kayıplarının yaşanması halinde ilk olarak kimlik kaybı için gerekli ilanlar verilir. Ardından kimlik başvurusu için; kimlik kaybı vergi ödemesinin yapılması gerekir. Son olarak da yeni kimlik için başvuru işlemleri sağlanmaktadır. Günümüzde her zaman için kimlik kaybı ödemesi işlemleri kısa sürede tamamlanmaktadır.

Kimlik Kayıp Cezası Nereye Yatırılmalı?

Kayıp kimlik cezası tutarı yatırılması gereken yerlerden biri Vergi Dairesi Müdürlükleri olmaktadır. Ayrıca kurumun ait web sitesi üzerinden kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapılmaktadır. Günümüzde genel olarak kimlik kaybı için ödenen harç miktarları kredi kartları ile sağlanmaktadır. Özelliklede son zamanlarda bankalar kimlik kaybı için kategori ödeme sistemlerini oluşturmaya başladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden ceza yatırılması mümkün olmaktadır. Resmi kurumlarda harcını yatırmak isteyenlerin tercihleri; Gelir İdaresi olmaktadır Bunların yanı sıra PTT şubelerine giderek kayıp kimlik kart cezası yatırma işlemleri yapılmaktadır. Günümüzde PTT şubeleri kimlik kaybı harçları için daha az tercih ediliyor. Yaşanan pandemi sürecinde genel olarak dijital platformlar harç ödemeleri için daha çok tercih edilmeye başladı.

Genel olarak kimlik kayıpları için yapılan başvurularda; eski kimlik anında iptal haline dönüşüyor. Böylece kimlik sahibinin genel kişisel durumları koruma altına alınmış oluyor.

Keşfet