Malulen Emekli Nasıl Olunur, Maaşı Ne Kadar?
Malulen emekli nasıl olunur? Çalışırken iş kazası veya meslek hastalığı veya ciddi bir hastalık sonucu malulen emekli olma hakkına sahip olur.
Malulen emekli nasıl olunur? İş Kanunu'nun 5510. maddesi uyarınca malulen emekliliğe hak kazanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Çalışanların iş kazası, meslek hastalığı veya ciddi bir hastalıktan sonra çalışamamasıdır. Çalışma hayatı boyunca herkes normal emeklilik koşullarını tamamlayarak emekliliğe doğru bir adım atmaktadır. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma hayatı kesintiye uğrayan kişiler için durum biraz değişiktir. Bu sebeple Sosyal Güvenlik, sigortalılara bu durumlara karşı sosyal koruma sağlayacaktır.
Malulen Emekli Nasıl Olunur?
Yasal düzenlemelere göre malulen emeklilik koşulları aşağıdaki gibidir:
Engelli emeklilik, işgücü kaybı nedeniyle sağlanan ve çalışmayı engelleyen bir destek türüdür. Bu nedenle işgücü kaybı ilk koşuldur. İlgili yasal düzenlemelere göre maluliyet nedeniyle emekli olabilmeniz için %60 iş gücü kaybınızın olması gerekmektedir.
İş gücü kaybına ilişkin belgenin SGK anlaşmalı bir hastaneden alınacak sağlık raporu ile belgelenmesi gerekmektedir. Bu noktada genel olarak uygulanan prosedür, tedavinin alındığı hastanenin SGK'ya bildirilmesidir. Ancak bu prosedüre uyulmaması durumunda belgenin elden teslim edilmesi gerekmektedir.
Maluliyet nedeniyle emekli olmak isteyen kişinin en az 10 yıl sigorta primi ödemiş olması gerekir.
Malulen emeklilik, işgücü kaybı nedeniyle sağlanan bir emeklilik türü olduğundan, kişinin işgücü kaybı nedeniyle mevcut işini bırakmış olması gerekir.
1800 günlük maluliyet ve ölüm yardımı raporlanmalıdır.
4B kapsamında çalışan kişilerin maluliyet nedeniyle emekli olabilmeleri için prim borcunun olmaması gerekmektedir. Bu durumda prim borcunu ödeyerek yeniden malulen aylığı başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
İş kanununun 5510. maddesine göre malulen emekliliğe hak kazanabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Çalışanların iş kazası, meslek hastalığı veya ciddi bir hastalıktan sonra çalışamamasıdır. Çalışma hayatı boyunca herkes normal emeklilik koşullarını tamamlayarak emekliliğe doğru bir adım atmaktadır. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma hayatı kesintiye uğrayan kişiler için durum biraz farklıdır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik, sigortalılara bu durumlara karşı sosyal koruma sağlayacaktır. Çalışmayı engelleyen sorunlar sonucunda maluliyet nedeniyle emekli olma hakkınız vardır.