Şeker Hastaları İçin Ara Öğün Olabilecek Bir Salata! Bu Salata Kanserden Koruyor!
Brokoli, birçok doktorun reçete ettiği antikanser bir sebzedir. Ayrıca brokoli salatası ara öğün olarak fazlasıyla tavsiye edilir. Peki brokoli salatası yapmanın en iyi yolu nedir? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…
Brokoli salatası yapmak için gerekli malzemeler
Brokoli salatası için gerekli olan malzemeler, 4-5 çiçek brokoli, 2 adet közlenmiş kırmızı biber, 3 adet kornişon turşu, yarım su bardağı mısır, 2 dal yeşil soğan ve bir tutam maydanozdur. Sosu için ise 1 limonun suyu, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve göz kararı tuz kullanabilirsiniz.
Brokoli salatası nasıl yapılır?
Küçük bir tencereye yarısına kadar su doldurun ve ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca brokoliyi ekleyin ve 5 dakika pişirin. Daha sonra sudan çıkarıp soğuk suya tutun. Küçük parçalara ayırın. Daha sonra halka halka dilimlenmiş kornişon turşusu ile karıştırma kabına ekleyin. Kırmızı biberi doğrayın ve ekleyin. Mısırın yanı sıra küçük küçük doğradığınız maydanoz ve yeşil soğanı da ekleyin. Son olarak sosu ayrı bir kapta hazırlayıp salataya ekleyin. Afiyet olsun.
Brokolinin sağlığa faydaları
Brokolinin içerdiği biyoaktif bileşikler vücudun antioksidan kapasitesini artırır, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca böbrek kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri ve akciğer kanseri riskini azaltır. Büyüyen tümörlerin iyileşmesine de yardımcı olur. İçinde bol miktarda folat vardır. Bu özelliğinden dolayı kolon, mide ve rahim ağzı kanserlerine karşı korur. Brokolide bulunan bir bileşik olan sülforafan, vücuttan fazla östrojeni atarak meme, rahim ve kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Kemikleri ve dişleri güçlü tutmaya yardımcı olan K vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor bakımından yüksektir. Diş sağlığına faydalı C vitamini, kalsiyum kemferol ve periodontal içerir. K vitamini, yeterli miktarda tüketildiğinde kalsiyum emilimini artırır ve kemik sağlığını iyileştirir. Brokoli gibi doğal lif bakımından zengin besinler sindirim sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca kolon kanseri riskini azaltırken insülin duyarlılığını da artırır. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini korur. Lif, safra ve dışkı yoluyla günlük olarak toksin atılımını düzenler.