SGK Prim Ve Borç Ödeme İşlemleri

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından esas alınan kanun kapsamındaki işverenler çalıştırdıkları sigortalılar için prim ödemek ile yükümlüdür.

Yayınlanma:
Güncelleme:
SGK Prim Ve Borç Ödeme İşlemleri

SGK prim ve borç ödemeleri için gerekli düzenlemeler ve detaylı bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sayfasında mevcuttur. BU bilgilere göre ödenecek olan prim tutarlar sigortalı olan kişilerin ücretlerinden kesilir ve prime esas olan kazanç hesaplanır. Ödenmesi gereken prim tutarı izleyen ayın ya da dönemin sonuna kadar kuruma ödenir.

Eğer sgk prim ödemesinin son günü resmi tatile denk gelirse bu durumda ilgili prim tutarı en geç resmi tatilin bittiği günü izleyen ilk iş günü içerisinde ödenir. Ödeme tarihleri kanun kapsamında belirlenmiştir.

SGK İşveren Prim Ödemeleri

SGK prim ödemeleri için ödeme yöntemi olarak kullanılabilecek çok sayıda seçenek vardır. Her ay düzenli olarak yapılan bu ödemeler banka kanalları üzerinden otomatik olarak ödenebilir. Bankaların resmi internet sitelerinden, cep şube ya da diğer online kanallarından ödeme yapmak mümkündür. Bu sayede ödemeler kısa süre içerisinde ve en güvenli şekilde yapılabilir.

SGP prim ödemelerinin yapılma süresi değişiklik gösterir. Bu sürelerin ne zaman olduğu çalışma süresinin dönemine göre belirlenir. Örneğin ayın ilk günü ile 30’u arasındaki tarihlerde çalış süresinin karşılığı olarak ücret alan kişiler için belgenin ait olduğu ayı izleyen ayın son gününe kadar ödemenin yapılması gerekir. Aksi halde borç ödenmemiş kabul edilecektir.

SGK Prim Ve Borç Ödeme İşlemleri Yapılmazsa Ne Olur?

Düzenli olarak SGK prim ve borç ödeme işlemleri yapılmazsa ne olur sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilir. Ödenmeyen kısım için her bir ay dikkate alınmak üzere yüzde 3 oranında gecikme zammı uygulanır. Bu oran artırılarak uygulanır ve uygulama şekli ile miktarı cezaya göre belirlenir. Gecikme zammı hesaplanırken güncel oran dikkate alınır. Prim ve borç ödemelerini zamanında yapmayan kişiler bu uygulamaya ilişkin bilgilere e-devlet platformu ve benzer kanallar üzerinden online olarak ulaşılabilir. Ödenmeyen borç halinde kullanıcılara genellikle her zaman ekstra bilgilendirme de yapılmaktadır.

SGK Prim ve Borç Ödeme Sorgulama

Çalışan kadın ta da erkek sigortalıların emekli olabilmeleri adına belirli bir süre içinde prim ödemesi yapılması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemeleri 4A, 4B ile 4C çeşitlerine göre farklılıklar göstermektedir. SGK prim sorgulama nasıl yapılır konusunda pek çok kişi araştırma yapmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu e- devlet üzerinden insanların prim borçlarını sorgulamalarına imkan tanımaktadır. E- devlet üzerinde yer alan sorgulamalar içinde bulunan SGK prim borcu öğrenme ekranı olmaktadır. E- devlet üzerinden 4A, 4B ve 4C sigorta bünyesinde çalışanlar sigorta türüne göre istediği sorgulama işlemini çok daha kolay bir şekilde yapması mümkün olmaktadır. İnternet üzerinden yapılan bütün hizmetler ücretsiz olmaktadır. E- devlet üyeliği buluna herkes bu tarz hizmetlerden rahatlıkla faydalanmaktadır.

SGK prim borcu sorgulama e- devlet aracılığı ile çalışan sigortalıların hizmet ve bilgi sorgulamalarını online şekilde yapabilmelerini sağlamaktadır. E- devlet kapsı üzerinden giriş yapılmasının ardından Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama kısmına tıklanmalıdır. Çalışan sigortalı adına ait bir Sosyal Güvenlik Kurumu prim borcu var ise ekranda görünecektir. Toplam prim gününü görebilmek adına e- devlet sistemini kullanmak mümkündür. Bağlı olunan sigorta türüne göre hizmet dökümü görüntülenebilir. Hizmet dökümünde toplam prim sayısı ile aylara bölünmüş detaylı olan prim durumuna bakılabilir. SGK prim borcu ödemeleri kartla yapılması mümkün olmaktadır.

Keşfet