Yaptırımlardan Sonra Araba Fiyatları Artacak Mı? Otomobil Markalarından Rusya ile Alakalı Kararlar Geldi!
Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmanın otomobil endüstrisi üzerinde önemli bir etkisi var. Dünyadaki bazı endüstriler, tedarik sorunları nedeniyle bu hafta çalışmayı durdurdu. Tüm detaylar haberimizde…
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı yaptırımlarına tepkisinin sorunu daha da kötüleştirmesi bekleniyor. Ayrıca Türk otomotiv sektörünün yanı sıra küresel otomobil sektörünün de dolaylı kayıplara uğraması öngörülmektedir. Otomotiv sektörü, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimlerden etkilendi. Rusya'da otomobil fabrikası işleten veya bu ülkelerden parça satın alan şirketler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra üretimi durdurmaya başladı.
Üretime beş gün ara verildi
Tedarik zinciri kesintileri nedeniyle Hyundai Motor, 1-5 Mart tarihleri arasında Rusya'nın St Petersburg kentindeki montaj tesisinde üretimi durdurmayı seçti. Renault, Moskova'daki fabrikasındaki üretimin 28 Şubat'tan 5 Mart'a kadar "transit ülkelerdeki gelişmiş sınır kontrolleri" nedeniyle durdurulacağını açıkladı. Volkswagen ise Mart ayı başında Doğu Almanya'daki Zwickau ve Dresden fabrikalarında arz sorunları nedeniyle üretimi durduracak. Konuyla ilgili yorum yapan bir VW yetkilisine göre zorluk, diğer tedarik parçalarının, özellikle de Ukrayna'da yapılan elektrik tel setlerinin eksikliğinden kaynaklandı. Fin lastik şirketi Nokian Tyres, işgal nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan işletmelerden bir diğeriydi. Yaptırımlara hazırlanmak için şirket, temel ürün gruplarını Rusya'dan Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne taşımayı hedefliyor.
Olası bir gaz kısıtlaması, üretim için fazlasıyla sıkıntı çıkarabilir
Öte yandan, Ukrayna krizi kötüleştikçe Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'daki otomobil üreticileri büyük kayıplar yaşayabilir. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, konuyla ilgili olarak, "Avrupa ülkelerinin gaz sıkıntısı çekmesi durumunda üretimin onlar için sorun olacağına inanıyoruz. Ayrıca doğal olarak Avrupa ekonomisi zarar gördükçe maliyetler de artacak" dedi.
Rusya en büyük tedarikçi konumunda
Rusya, otomobil endüstrisi için hayati önem taşıyan paladyum ve nikel gibi dünyanın önde gelen metal üreticilerinden biridir. Ayrıca Rusya, başta petrol ve doğal gaz olmak üzere çeşitli ham kaynaklara ev sahipliği yapmaktadır.
Rusya, dünyaya paladyumun %40’ını sağlıyor
Rusya, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillerde kullanılan nikelin dünyanın üçüncü en büyük kaynağı konumunda. Ayrıca Rusya, içten yanmalı motorlu araçlardaki katalitik konvertörlerde kullanılan paladyumun %40'ını dünyaya sağlıyor. 2020'de dünyada 210 ton paladyum üretirken, Rusya tek başına 91 ton üretmişti.