Zerdeçal Tam Olarak Cildinize Nasıl Fayda Sağlar
Zerdeçal aslında cilt bakımı rutin uygulamanızda sürekli kullandığınız temel bir bileşen olmalıdır. Zerdeçalın cilde faydaları çok çeşitli açılardan incelenebilir. Tanınmış bir dermatolog olan Dr. Mona Gohara’ya göre zerdeçalın ciltte olumlu etki bırakmasını sağlayan özellikleri şunlardır:
Zerdeçal aslında cilt bakımı rutin uygulamanızda sürekli kullandığınız temel bir bileşen olmalıdır. Zerdeçalın cilde faydaları çok çeşitli açılardan incelenebilir. Tanınmış bir dermatolog olan Dr. Mona Gohara’ya göre zerdeçalın ciltte olumlu etki bırakmasını sağlayan özellikleri şunlardır:
- Antimikrobiyal özellikler,
- Antioksidan özelliklerdir.
Bu iki parametre sayesinde zerdeçal baharatı özellikle cilt tonunu açmak ve akne oluşumunu önlemek konusunda son derece yararlıdır. Bu yazımızda zerdeçalın cilde faydaları konusunda bilgi veriyoruz.
Zerdeçalın Cilde Faydaları
Dr. Gohara, çok uzun yıllardan bu yana doğu tıbbında zerdeçalın antimikrobiyal özelliklerinden faydalanıldığını belirtiyor. Fakat zerdeçalın cilt üzerinde olumlu etkilerinin fark edilmesi çok daha yakın tarihlere dayanmaktadır. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar, zerdeçalın bazı kanser türleri ile mücadelede de etkili olduğunu göstermiştir. Bu kadar ağır bir hastalık için herhangi bir baharatın panzehir olabileceğini düşünmek biraz fazla iddialı olsa da, zerdeçalın bu hastalık üzerinde önemli bir etkisi olduğu vurgulanabilir.
Zerdeçalın Hangi Özellikleri Cildiniz İçin Yararlıdır?
Zerdeçalın hangi özellikleri cilde yararlıdır sorusu, çok geniş kapsamlı olduğu için sorunun cevabı kişiye özel değişiklik gösterebilir. Dr. Gohara’ya göre zerdeçalın cilt üzerindeki başlıca olumlu özellikleri şunlardır:
- Zerdeçalın antienflamatuvar özellikleri ciltte akne, egzama ya da sedef problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Zerdeçalın antioksidan özellikleri ise cildin güneşten hasar görmesini önler, düzgün kalmasına yardımcı olur ve yaşlanma etkilerini geciktirebilir.
Bunların yanı sıra 2005 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada zerdeçalın içindeki bir bileşik olan ‘’kurkumin’‘in anti kanserojen etkiye de sahip olduğu bildirildi. Kurkumin, melanom hücre büyümesini önlerken, tümör hücreleri üzerinde de öldürücü etkide bulunabiliyor.
Zerdeçal Tozu Mu Ham Zerdeçal Kökü Mü Daha Yararlıdır
Kullanım ve yarar sağlama açısından ham zerdeçal kökü ya da zerdeçal tozu arasında önemli bir fark bulunmuyor. İnsanlar genellikle renksiz olması nedeniyle saflaştırılmış kurkumini kullanmayı tercih ediyor. Sarı zerdeçalın ciltte leke bırakabilme potansiyeli olduğu için evde yapılan reçetelerde çok dikkatli olunması gerekiyor. Eğer dikkatli ve titiz bir insansanız, zerdeçalı diğer baharatlarla birlikte toz formunda kullanarak, maske hazırlayabilirsiniz.
Dr. Gohara, zerdeçalın sabah saatlerinde temiz ve kuru cilde uygulanmasını öneriyor.
Zerdeçal Lekesi Kumaşlardan Nasıl Uzaklaştırılır
Zerdeçal kullandıktan sonra, havluda kalan lekeye hemen müdahale etmelisiniz. Bu amaçla izlemeniz gereken basamaklar sırasıyla şunlardır:
- Öncelikle kumaş üzerindeki fazla tozu fırçalayın.
- Daha sonra bu bölgeyi ılık su ile durulayın.
- Bu aşamadan sonra da lekelerin giderilmesi için, yiyecek lekelerini parçalama konusunda etkili enzimler içeren sıvı bir çamaşır deterjanı kullanın. Sıvı deterjanı kumaşın üzerine lekeyi kaplayacak kadar dökün ve 20 dakika bekleyin.
- Deterjanın kumaş liflerine iyice nüfuz etmesi için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
- Kumaşı durulamadan çamaşır makinesine atın ve ılık su ile yıkayın.
- Yıkanan kumaşı kesinlikle kurutucuda kurutmayın. Kurutma makinesi ile kurutma yapmak, kumaşın üzerindeki zerdeçal lekesini sabitler.
- En ideal yöntem, lekenin daha da çabuk solması için kumaşın güneşte kurutulmasıdır. Güneşten gelen UV ışınları kurkumin’i kararsız hale getirerek, parçalanmasını sağlar.
Yukarıdaki yöntemle lekelerden kurtulmayı garantiledikten sonra, zerdeçalın cilde faydaları için siz de kendinize uygun maskeleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.