Zorunlu BES İptali İçin Yapılması Gerekenler
Türkiye’de 2003 yılında yürürlüğe giren ve fiilen uygulanmaya başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi özel bir emeklilik sistemi olarak varlık göstermektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi kişilerin sigortalı çalışırken sahip oldukları hayat standartlarının emeklilik durumunda da devam ettirilebilmesi adına uygulanan özel emeklilik sistemidir. Ancak Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortalı kişilere tanıdığı sağlık hizmetleri ya da yan sosyal hakları bünyesinde barındırmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nden faydalanmak için ödemekte olduğunuz katkı paylarının %25’i kadarlık miktarının devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza yatırılması gerekmektedir. Bu şekilde Bireysel Emeklilik Sistemi’nden faydalanmanız mümkün olacaktır.
Zorunlu BES Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi özel bir emeklilik yöntemi olsa da çalışan sigortalı kişinin her ay maaşının %3 kadar miktarı işvereni tarafından kesinti yapılmak suretiyle emeklilik şirketine aktarılmaktadır. BES için daha fazla birikim elde etmek istediğiniz takdirde işvereniniz inisiyatifiniz dahilinde daha yüksek miktarlı kesintiler yapabilmektedir. Ancak bu sistem için belirlenen alt sınır brüt maaşın %3’üdür. Bu şekilde BES’e zorunlu kayıt yaptırmış olursunuz. Bireysel Emeklilik Sistemi çerçevesinde emekli olabilmeniz için sigortalı olarak 10 yıllık günü yani 10 yıla denk gelecek iş günü priminizin ödenmiş olması gerekmektedir. Ancak 10 yıl dolduğunda da 56 yaşına gelmeden emeklilik imkânınız bulunmamaktadır. BES’e katılımcı olmak için henüz 45 yaşını doldurmamış olmanız gerekmektedir. Aksi halde Bireysel Emeklilik Sistemi’nden faydalanamazsınız.
Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir?
Sigortalı kişiler için BES, SGK’nın sunduğu yan hakların tümünü sunmamaktadır. Bu sebeple de çalışan kişiler tarafından çok sık tercih edilmemektedir. Ancak iş yerinde eğer işvereniniz tarafından zorunlu BES kesintisi yaşıyorsanız yine kendi inisiyatifinizle Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmanız mümkündür. Zorunlu BES’ten çıkmak için işvereninizin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde nereyle çalıştığını bilmeniz gerekmektedir. Bu hizmeti sağlayan her kuruluşun kendi müşteri temsilcisi ya da internet adresi bulunmaktadır. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmak için bu müşteri temsilcileri ya da internet adreslerinden yardım alabilirsiniz. Emeklilik sisteminden çıkmak istediğinize dair bulunduğunuz beyanın ardından brüt maaşınızdan yapılan otomatik kesintiler sonlanacaktır.
Zorunlu BES’ten Çıkış Şartları
Kişilerin zorunlu BES'ten ayrılmak için belirtilen hükümler kapsamında mutlaka başvuru yapmaları gerekir. Başvuru hakları kişilerin BES’e girdikten sonraki 2 ay içerisindedir. Bu noktada kişi dedin cayma hakkına başvuru bilmeleri için otomatik zorunlu BES katılımlarının bildirilmesinden sonra 2 ay süre geçmiş olması gerekir. Bu noktada kişiler zorunlu BES'ten 3 sene dolmadan ayrılırlarsa devlet katkısı alamazlar. Zorunlu BES sisteminde en az 3 sene kalanların 100'de 15 oranında yardım amaçlı devlet katkısı verilmektedir. Ancak zorunlu BES’in içerisinde 3 sene kalmamış çalışanlar yüzde on beşlik oranla faydalanamazlar. Minimum 6 yıl kalanlar ise %35 oranında devlet katkısı alırlar. Ancak yine 2 ay sonra ya da 6 aydan önce bu haklarından vazgeçen kişiler %30 5'lik devlet katkısı oranından da yine faydalanamazlar. Zorunlu BES'ten ayrılan kişilere ise stopaj kesintisi uygulanır. 10 sene zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kaldıktan sonra emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılan kişiler için yüzde on oranında kesinti uygulanır. 10 ya da daha az süre Bes’te kalan kişilerden yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Bu kesintilerin uygulanmaması için BES’te 10 yıl süre kalarak emeklilik hakkını kazandıktan sonra biriken para çekilmelidir. Aksi halde BES’ten çıkış şartları kapsamında bu kesintiler çalışan ve erken çıkış yapan her bireye stopaj kesintisi adı altında uygulanır.